backpackers,

JaneJalanJalan Pekanbaru II

8:50 PG Nur Kaloi 0 Comments

20 Jun 2017 -  Al-maklumlah Syawal 'is around the corner'.  Ramai yang sedang menanti ketibaan sanak saudara di Airport Sultan Syarif Kasim II. 

Jane ambil keputusan untuk menaiki kenderaan awam.. Sebelum ini, berkira-kira juga nak naik airport taxi, kalau tidak jumpa tempat untuk menaiki bas, rupa-rupanya mudah sangat.  Ada satu bangunan Cafe berhadapan dengan pintu keluar, dan di sana ada Konduktor bas yang menunggu.  Tips bila kita 'travel' seorang diri ini, perlu jadi seorang peramah, perlu banyak tanya.  Orang kata malu bertanya sesat jalan.
(sorry bro..masa ambil gambar ni, mmg x perasan awak tengah pegang punggung)

(Ruang menunggu, x besar pun tempat tu tapi comfort)

Cakap je pada Konduktor bas nak pergi mana. 'For me' sangat efisyen dan mereka punyai sistem yang teratur.  Ruang menunggu atau bus stop kesemuanya tinggi sama aras dengan pintu bas.  So, xde lah susah payah nak memanjat tangga bas bagi golongan-golongan yang kurang berupaya dan lebih mesra pengguna.  






Konduktor bas yang bertugas juga akan maklumkan nama perhentian dan arah tuju.  Seperti Jane yang decide untuk pergi terus ke Masjid Agung An-Nur, Jane perlu berhenti di Pasar Ramayana, Pekanbaru.  Waktu turun tu, pelik juga sebab Jane x nampak pasar tersebut sebab di tepi jalan tu penuh dengan peniaga-peniaga.  Kalau di Malaysia, rasa macam dekat Jalan TAR.  




Bila dah turun di Pasar Ramayana, Jane kena naik satu bas lain yang memang dah menunggu penumpang lain.  Lagi sekali Jane maklumkan kepada Konduktor bas untuk ke Masjid Agung An-Nur.  Alhamdulillah sampai.... :D 
(tukar bas - bas kedua yg Jane naik dari Pasar Ramayana ke Masjid Agung An-Nur)


Ada satu lagi info berguna, tiket bas hanya 4,000rp so sangat-sangat la berbaloi berbanding naik taxi yang mengenakan harga yang lebih mahal sekitar 50,000-70,000rp.


'Will be continued'.. 

0 komenstar:

backpackers,

JaneJalanJalan Pekanbaru I

9:15 PG Nur Kaloi 0 Comments

PEKANBARU merupakan ibu kota Provinsi Riau, Indonesia dan merupakan sebuah kota yang pesat dengan pembangunan dan perdagangan.  Apa yang menarik setelah menjejak kaki ke bumi Riau ini, rasa nyaman, rasa selamat seperti di negara Malaysia sendiri disebabkan budaya Melayu yang sangat kental di sini.

Tanggal 20 - 22 Jun 2016 : Jane ke Pekanbaru
Faktor utama penyumbang keinginan untuk travel ke Pekanbaru adalah disebabkan agama. Ape tidaknya, Jane membuat keputusan untuk travel pada pertengahan Ramadhan lalu. Agama Islam merupakan salah satu agama yang dominan dianut oleh masyarakat Kota Pekanbaru, selain itu, agama Kristian, Buddha, Katolik, Khonghucu dan Hindu juga terdapat di kota ini.

Sebelum ke Pekanbaru, Jane dah buat sedikit homework dan research tentang wisata menarik di Pekanbaru.  Walaupun banyak yang disenaraikan, tapi yang lebih menarik perhatian ialah Masjid Agung An-Nur yang dikatakan memiliki beberapa kesamaan dengan Taj Mahal.  


Ikuti pengembaraan Jane di next entry :) 
Setepek Jane bagi muka lebau sebab dah lama nau nau tinggalkan blog



0 komenstar: