masakmemasak

Kaloi Yang Cemburu

11:59 PG Nur Kaloi 9 Comments

assalamualaikum
salam 1 Malaysia
salam 8 Zulkaedah
salam 6 Oktober 

hehe over kaaannn
ok kaloi sgt jeles... sebab ape...selalu tengok bloggers "wanita" men masak-masak and tunjuk resepi buat kuih, masak lauk-pauk untuk family 
cer u all tengok 

antara yg rajin masak lately nie hehe

kaloi sebenarnya memang tak pandai masak memasak nie...dulu men masak-masak pkai bunge n daun sekeliling rumah boleyh laa...pastu jerang air gune air paip dalam tempurung kosong kemudian masukkan sume bahan dalam tempurung tersebut...then letak pasir secubit rase...

hahaha 

itu zaman kaloi budak-budak lagi laa...
tapi NOW... mokcik pokcik semua duk sibuk suruh belajar masak...sedangkan mak kaloi tak pernah bising punn suruh belajar masak...hahah tapi tu tak bermakna mak manjakan kaloi...setiap kali time masak...memang kaloi turun padang mengacau masak...bukan tolong masak yer kawan-kawan hehehe

tapi tak kisah laa...pandai masak or tak pandai masak...
yang penting tak pernah dengar orang meninggal sebab tak pandai masak and tak leyh makan kaaannn
lau tak dah lame kaloi meninggal...and takkan segemok sekarang
see


mane-mane pergi punn laa...of coz ade tempat yg jual makanan...even resepi rahsia punn dyorang tetap jual makan kat pelanggan hahaha
tapi bukan tu point utama

POINT utama kaloi 
hari tu wat masak-masak kat rumah...and memasing nak selera kampung jer kann bila balik kampung...al maklumlah makanan kampung ni susah nak dapat yang betul-betul kawwwww kaann
so ini lah kerja kami sekeluarga hari Ahad lepas...main masak-masak haha

nangka masak lemak cili api 

 sambal goreng ikan bilis
harus ada ^__^

ikan goreng
sori ikan ni kaloi yang goreng...tu sebab nampak macam cacat sikit bhahaha

kerabu mangga campur-campur
hahah campur-campur tu sebab we all letak EPAL
sedap tau kalau letak epal...kasik rangup sikit...


hehe tapi for sure semua tu bukan kaloi yang buat
kaloi bile duk rumah sewa ni for sure masak pun simple-simple
and paling senang nak buat 

tom yam !!
|
|
|
|
|
ok tipu ! hahaha bai .....



pss::: k'wahida...sila jgn nafikan yg kaloi memang gemuk hehehe 

You Might Also Like

9 komenstar:

Fara berkata...

Den tak nampak gomuk pun?

haha..sbr jela..

xper2..yui pon xpndai masak..

kena improve lagi dan lagi.

budak penjara berkata...

nangka masak lemak cili api??x penah makan pn

cik fadh berkata...

mggu ni ahad ape kata kaloi masak tom yam tu, bru boleh ckp kaloi masak tom yam khennnnn .

mood : tuntut !

i am S!L4H.. berkata...

haha. dusta semata
ape la kaloi ni. =p

Papa Mifz berkata...

lomak cili api..terbaik...

Cik Yatt berkata...

lapa ni..hehe

BLADE EDGE berkata...

nangka masak lemak tu nmpk mcm best...

Ahmad Zaki berkata...

Assalamualaikum...

Dalam lauk pauk yang dinyatakan di atas, yang paling saya genar ialah sambal goreng ikan bilis.

Saya kalau memakankan nasinyepun mestilah ada lauk yang dlm kategori pedas... sebagai pembuka selera..

Saya juga dah belajar dan biasakan diri makan budu sebab ada kawan dengab orang Kelantan... sedap la juga rasanya tapi "cencalok" tetap di hati ku....